Prečo sú proteíny dôležité?
20
Jan
2020
Všade vám odporúčajú prijímať v strave dostatok proteínov - teda bielkovín. Prečo sú proteíny také dôležité a aké benefity nám prinášajú?
Proteíny (bielkoviny) sú spolu so sacharidmi a tukmi základné živiny, ktoré dodávajú telu energiu. Okrem budovania svalovej hmoty sú proteíny potrebné pre:
udržiavanie správneho pH krvi
ochrana svalovej hmoty počas diét
ako zdroj energie pri nedostatku sacharidov
tvorba hormónov a udržiavanie správnej hormonálnej rovnováhy
pri priebehu chemických reakcií v tele
pre správne fungovanie imunitného systému
správnu reguláciu hydratácie tela
Proteíny pomáhajú svalom rásť
Pri nedostatočnom príjme bielkovín naše telo nedokáže opraviť všetko, čo treba a tak na pokrytie svojich potrieb používa bielkoviny zo svalov, čo má za následok stratu svalovej hmoty. V dôsledku intenzívneho tréningu naše telo potrebuje opraviť oveľa viac svalov ako za normálnych okolností. Toto je príčina, prečo všetci kulturisti, vzpierači, trojbojári a ostatní športovci, ktorí chcú pribrať na svaloch, potrebujú konzumovať viac bielkovín.
Proteíny a chudnutie
To, že sa z bielkovín priberá je iba mýtus. Práve naopak, bielkoviny sú dôležité na chudnutie. Na trávenie bielkovín totiž telo spotrebuje približne o 30% viac energie ako pri trávení sacharidov a tukov. Toto je dôvod, prečo diéty s vysokým obsahom bielkovín urýchľujú váš metabolizmus a tak napomáhajú chudnutiu.
Ktoré jedlo je bohaté na proteíny?
Typické jedla s vysokým obsahom proteínov sú najmä: vajcia, syry, mlieko, hydina, morské plody, ryby, hovädzie mäso, bravčové mäso, jahňacie mäso, teľacie mäso, sója, orechy a strukoviny. Bielkoviny sa taktiež nachádzajú aj v potravinách s vyšším obsahom sacharidov a tukov, ale v malom množstve.
Populárne príspevky
20
Jan
2020
Prečo sú proteíny dôležité?
pred 1718 dňami
08
Jul
2020
Tréningový plán na chudnutie pre ženy - ako sa…
pred 1548 dňami
20
Jan
2020
Ako zlepšiť regeneráciu po tréningu
pred 1718 dňami
21
Jan
2020
Laktózová intolerancia u športovcov
pred 1717 dňami
21
Jan
2020
Cukor a všetko, čo by ste o ňom mali vedieť
pred 1717 dňami